Категория

Как да изберем най-добрата защита от слънцето?

1

Всички чакаме лятото и летните почивки с огромно нетърпение. Но въпреки че е източник на светлина и живот за нашата планета, слънцето може да бъде и много опасно. Знаете ли какво точно означават SPF числата върху опаковките на слънцезащитните продукти? ПроФарма онлайн ще ви даде полезни съвети за избора на слънцезащитен продукт, информация за слънцезащитните фактори (SPF), както и за това как точно да използвате слънцезащитна козметика през лятната ваканция.

За да се предпазим от слънчево изгаряне, е добре да използваме подходяща слънцезащитна козметика. Плажното мляко, олио, крем за лице, спрей за тяло със слънцезащитен фактор са абсолютно задължителни, ако прекарваме повече време на открито – на плажа, в планината, дори при разходката в града.
Както добре знаем, слънцето излъчва ултравиолетови лъчи, които, макар да са невидими за нас, могат да увредят кожата ни и да причинят нейното изгаряне.

Има 2 вида UV лъчи – UVA и UVB:
UVB лъчите са свързани със слънчевото изгаряне и рака на кожата. Те имат по-къса, но по-силна вълна и частично се абсорбират от атмосферата. UVA светлината е около нас всеки ден и може да прониква през стъклата на прозорците. Подобно на UVB, UVA също увеличава риска от рак на кожата, но за разлика от UVB, изобщо не се филтрира от озоновия слой. UVA не причинява слънчево изгаряне, но води до потъмняване и остаряване на кожата, защото прониква в по-дълбоките слоеве и оказва по-голямо влияние на колагена.
Има само един начин да разберете дали слънцезащитният продукт, който сте избрали, осигурява UVA защита: ако пише "широкоспектърен". Ако не пише, че е широкоспектърен, вероятно продуктът ви не осигурява защита от UVA.
Повечето активни съставки в слънцезащитните продукти осигуряват защита срещу UVB, но само малка част защитават и ок UVA. Добре е да използвате слънцезащитни продукти със съдържание на цинков оксид – той защитава едновременно срещу UVA и UVB лъчи.

Слънцезащитният фактор (SPF) показва доколко продуктът е ефективен в защитата на кожата. Колкото по-висок е индексът, толкова по-добре е защитена кожата. Определението е следното: SPF 30 означава, че може да стоите на слънце 30 пъти по-дълго, преди да изгорите, отколкото ако излезете без слънцезащитен крем.
Например, ако закупите продукт със SPF 20 (или по-нисък фактор), той е перфектен за ежедневна защита, но само ако се излагате на слънце за кратко. Ако престоят под слънчевите лъчи продължава над 2 часа (дори и в облачно време), то подходящ е SPF 30 или по-висок фактор на защита. SPF 15 филтрира около 93% от UVB лъчите; SPF 30 филтрира около 97% от UVB лъчите, а SPF 50 филтрира около 98% от UVB лъчите. Разликата между SPF 30 и SPF 50 е само 1% повишение във филтрирането, затова SPF 30 е и най-често препоръчваният от дерматолозите.
Слънцезащитният фактор показва колко време може да стоим на слънце без опасност от изгаряне. За да пресметнете времето, за което кожата е правилно защитена, умножете числото на индекса SPF по 10 и ще получите времето, през което кожата е предпазена добре. Например, ако плажното масло има SPF 15, това означава, че може да се остане под слънцето 150 минути (15х10 = 150). След този интервал от време кожата се зачервява и изгаря.
Не всички части по тялото ни поемат слънчевите лъчи равномерно. Има някои участъци, които са по-уязвими и изгарят по-бързо от други – това най-често са носът, раменете, гърбът. Затова вниманието към тези зони трябва да е двойно по-голямо. Нанасяйте слънцезащитен крем по абсолютно цялото тяло – включително ушите, областта около очите и устата.
Не забравяйте след излизане от водата да нанесете отново слънцезащитен продукт. Дори да се използва водоустойчива козметика, след плуване и подсушаване с хавлия, продуктите се отмиват и съответно спират да действат.
Насладете се на почивката си отговорно и завършете морското си летуване с точно толкова здрава и защитена кожа, с каквато си сте го започнали.

Моята количка

Нямате продукти в количката.

Сравни продуктите

Вие нямате продукти за сравнение.

Анкета

Какви слънцезащитни продукти предпочитате?